På Hundia startar det kurser hela året!

Kurser

På Hundia startar det kurser året om. Här ser du de kurser som är de mest förekommande. De med aktuellt startdatum hittar du på sidan Aktuella kurser

IDHUND

På Hundiagården utbildar vi IDhundar för eftersök av husdjur. Du kan läsa mer om IDhund på www.idhund.se

 

Hundar behöver mental aktivering för att må bra och en av de bästa och mest naturliga formerna är nosarbete. Hundens luktsinne är fantastiskt och det finns oändligt många exempel på hundar som kan uträtta underverk med hjälp av sin nos. Men även om ni inte har som ambition att hitta försvunna djur, markera dofter eller tävla i bruks, så är nosjobb en aktiveringsform som är både kul och nyttig. Hunden får använda sitt fantastiska luktsinne och mår bra av att jobba. Ni både stärker ert samarbete och utvecklar er relation vare sig ni går spår eller söker dofter.

NOSEWORK

Nosework är en träning- och tävlingsform alla hundar kan delta i. Det spelar ingen roll om det är en blyg, försiktig, fartfylld eller har problem med andra hundar. En mycket bra och rolig aktivering för hundar som är experter på just nosarbete och en fantastiskt rolig kurs för oss tvåbenta också. De dofter som hunden ska markera är eukalyptus, lagerblad och lavendel. Det finns fyra olika moment; lådsök, inomhussök, utomhussök och fordonssök. 

Två stora fördelar med Nose Work är att den kan utövas vart som helst och att inga förkunskaper av något slag behövs. Men det är också en aktivering som stärker bandet mellan hund och förare. Föraren lär sig att observera, uppmärksamma förstå och lita på sin hund. Blyga eller rädda hundar kan bygga upp sitt självförtroende och överaktiva hundar kan leva ut sin energi i den. 
På nose work klubbens hemsida kan du läsa mer om tävlingsregler och dofthantering: www.snwk.se 

 

PERSONSPÅR

Även förberedande spårkurs för de som ska gå ID-hundsutbildning. Vi går igenom spårupptag, apportmarkeringar och vinklar. Alla hundar är välkomna, inga förkunskaper behövs. Det finns även fortsättningskurser för dem som kan grunden.

 

 

KANTARELLSÖK KURS

Lär din hund söka kantareller så får den göra lite nytta under skogspromenaderna!
Alla hundar kan lära sig visa var det finns kantareller, de har en fantastisk näsa för sådant, bara vi kan lära dem att markera så vi förstår att hunden har hittat dem. Kursen är upplagd som intensivkurser över en helg (fre, lör, sön). Kantarellkursen hålls vår, sommar och höst. 

OBS! Kantarellkurs kan du boka till dina hemtrakter. 
Min 4 deltagare så kan jag ha kursen hos er.

 

 

BLODSPÅR FÖR BERIKNING/ANLAGSPROV

Blodspår för berikning är fantastiskt roligt för både hundägare och hund. Blod & Skank ingår i kursen. Det finns också möjlighet att boka in anlagsprov efter genomgången kurs.

Kursen består av en stor del teori om spårval, spårslut och motivation. Vi tittar på lite tester som berättar hur vår hund spårar och vad vi som förare ska göra. Eller inte göra. Vi har teori, lägger spår, grillar/äter och går spår. Dessa två dagar är mycket roliga, inte bara för de fyrbenta.

 

VALPKURS

En valp behöver lära sig att "gå i skola". Valpar är busiga ibland, trötta ibland. Ibland skäller de och låter som små monster. Allt är helt normalt. Dagsformen avgör helt enkelt vad din valp klarar just den dagen.  Det ska vara roligt att vara med i klassen och övningarna bygger på lek och relation och ger en bra grund för vardagslydnadskursen. Övningarna förklaras noggrant och du får hjälp med att lära din valp vad vi vill att den ska göra.

 

VARDAGDSLYDNAD

Den viktigaste lydnaden för oss som umgås var dag. Vi lägger tonvikten på följsamhet, att gå fint i koppel och hundmöten.
Men även på mycket kontakt och inkallning, alltså allt det som hunden behöver lära sig för att det ska fungera smidigt i vardagen oavsett det är hemma, hos veterinären, i staden eller bara på vår vanliga hundpromenad. I teorin pratar vi om hundens språk & signaler, beteende, behov, hälsa , aktivering och olika belöningsformer.  Totalt 6 tillfällen. ca 1 tim/gång

 

RALLYLYDNAD

Rallylydnad är en sport där du och hunden utför olika moment när ni går en bana. Varje moment visas genom bild och text på skyltar. På kursen går vi igenom skyltarna en och en och lägger sedan ihop dem till en bana. Rallylydnad är bra när det gäller kontakt och realtion för den har den vanliga familjehunden och betoningen ligger på glädje och samarbete. Målsättningen för träningen är att skapa en hund som fungerar väl i hemmiljö tillsammans med familjen likaväl som på offentliga platser eller tillsammans med andra hundar.
I rallylydnad krävs inte ett perfekt fotgående men hunden skall befinna sig under förarens kontroll och på vänster eller höger sida. Föraren får kommunicera obegränsat med hunden genom röst- och/eller teckenkommando, prata, uppmuntra, klappa i händerna eller använda andra verbala uppmuntrande förstärkningar för att uppnå bästa möjliga resultat.

 

UTSTÄLLNINGSTRÄNING/SOCIALISERING

I grupp eller enskild träning får du hjälp med att  grundträna din hund inför utställning, vad du som 
hundägare behöver tänka på och hur det går till  på utställningar. Ni får praktisk träning och teori 
varvat på nybörjarträning och ni finslipar  utställningstekniken när ni har kommit lite längre.

OBS! Utställningsträning rekommenderas även för att vänja hunden vid hantering. Lär den sig att stå still så är det enklare var du än är, hos veterinären, i väntan på bussen, i kön till hundutställningen, i utställningsringen.  Överallt kommer denna träning väl till pass. Även om du aldrig ska ställa ut! Gör en intresseanmälan så meddelas du så fort kurs startar. Blir det många intresserade får kursen förtur och startar tidigare.

 

BRANDVARNAR KURS

Lär din hund att väckja familjen när det luktar rök! En hund slår den bästa rökdetektorn. Alla hundar kan lära sig att alarmera.En hund alarmerar nästan en minut före en rökdetektor och en minut är mycket när det börjat brinna. För att förbereda dig till denna kurs, lek med föremål, tex. bollar, rep eller vad din hund tycker om.


BETEENDEANPASSAD TRÄNING

Har du en hund med rädslor?  En hund som gör utfall mot andra hundar? 
Skäller din hund på vuxna eller barn, eller på andra hundar?

DÅ ÄR DET HÄR KURSEN FÖR DIG!

Vi tränar med hjälp av hundens egna beteenden. Vi börjar med att lära oss hundens språk och signaler, vad visar hunden egentligen, uppfattar vi allt den säger och visar? Därefter går vi in på praktiska övningar där vi tränar på att se hundens beteenden och börjar förändra de beteenden vi inte vill ha. 
Kursen innehåller teori bl.a. hundens språk och signaler, stress, inlärning, hur vi minskar eller ökar beteenden i praktiken och en hel del praktiska övningar i just beteende anpassad träning.  Vi går igenom säkerhet i träningen, hur vi ska anpassa träningen, vad vi behöver för att träna på ett sätt där vi inte skadar och förvärrar situationer varken för oss eller för hunden.

Vi går igenom vad som är din hunds problem, vad som utlöser hundens beteende och hur vi kan börja arbeta med just det beteendet. Kursens mål är att din hund ska kunna passera störningar och att du ska kunna läsa av och förstå din hund. Kursen läggs upp efter det problem hundarna har och anpassas efter varje hunds problem.  4 tillfällen.  Övningarna videofilmas för gemensam genomgång.

 

KOPPELTRÄNING/HUNDMÖTEN
En mycket populär kurs på 2 dagar som ger bra resultat och många bra övningar med hem för fortsatt träning

Passar hundar av alla åldrar då alla praktiska övningar bestäms av hundens ålder.
Bra träning för unghundar, bra träning för blyga hundar, bra träning för hetsiga hundar  och mycket bra träning för yngre hundar så ni kan lägga en grund för hur vi går i koppel  och hur vi hanterar möten med människor och andra hundar. Teorin ger dig djupare kunskap om hunden och varför hundar reagerar på det sätt de gör.


PATRULLSTIG/BEVAKNINGSKURS

Din hund kommer få utlopp för sitt revirbeteende under kontrollerade former och öka självkänslan. Själv kommer du få mer kunskap om din hund, du får lära dig att läsa din hunds signaler. Din hund kommer att få utlopp för många medfödda beteenden och patrullstig/bevakningskursen är lämplig för alla olika raser! Detta är en kurs där hundarna får jobba mycket och de kommer bli nöjda!  Vi hoppas att du kommer uppleva helgen som spännande och lärorik. Det är en 2-dagars kurs med teori och praktik mellan kl 10-16. Teorin kommer att hållas inomhus och praktiken utomhus.

 

KUNSKAP & FÖRSTÅELSE OM HUND

Denna helgkurs kommer ge er som hundägare en stor kunskap om hur hundar kommunicerar med oss hundförare. Vad säger hunden egentligen i olika situationer och uppfattar vi alla signaler hunden ger? Vi kommer att ta upp följande ämnen under helgen, som innefattar både teori och praktik med egen hund!

* Rangordning & dominans
   - Vem är ledaren & vad är en ledare?
   - Rangordningsmodellen & hur uppkom den?
   - Imponerarbeteenden

* Stress & inlärning
   - Vad är stress & hur hanterar vi den?
   - Vad kan vi göra för att hitta en bra balans mellan stress, aktivitet, vila & foder?
   - Hur kan stress uttrycka sig hos våra hundar?
   - Stress vid inlärning & hur kan det se ut?

* Hundens signaler & språk
   - Vad kan vi se för signaler hos hunden i olika situationer?
   - Kastreringens påverkan & lösning på problembeteenden
   - Stress & smärta vid vanliga promenader - senaste forskningen!

* Praktiskt arbete + HLR (sker dag 2 utav utbildningen)
   - Hur reagerar våra hundar när vi ber dem utföra olika övningar & vad signalerar dem?
   - Film på deltagarnas hundar som utvärderas!
   - Vad visar hunden - lär er att se och tolka hundarnas signaler!
   -  Hur kan vi bemöta hundens signaler i träning & vardag för att underlätta?

Kursen är på 2 dagar mellan kl. 10.00-15.00.