På Hundia startar det kurser hela året!

Nose work

I Nose Work får hunden använda ett av sina främsta sinnen, sitt luktsinne. Sporten går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer. Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Sporten kräver varken avancerad eller kostsam utrustning. Istället är det en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt.

Nosework är en träning- och tävlingsform alla hundar kan delta i. Det spelar ingen roll om det är en blyg, försiktig, fartfylld eller har problem med andra hundar. En mycket bra och rolig aktivering för hundar, som ju är experter på just nosarbete,  och en fantastiskt rolig kurs för oss tvåbenta också. Det är också en sport som stärker bandet mellan hund och förare. Föraren lär sig att observera, uppmärksamma förstå och lita på sin hund. Blyga eller rädda hundar kan bygga upp sitt självförtroende och överaktiva hundar kan leva ut sin energi i den. 

Nose Work utvecklades i södra Kalifornien 2006. Nose Work är inspirerad av de utmaningar som professionalla sökshundsekipage möter i sitt dagliga arbete inom till exempel tullen och polisen. Nose Work grundades i USA av tre professionella specialsökstränare Amy Herot, Jill Marie O’Brien och Ron Gaunt. Deras målsättning var att ge sällskapshundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans genom sökarbete.

På den första kursen (NW1) går vi igenom behållasök och inomhussök. På den andra kursen (NW2) fortsätter vi med utomhussök och fordonsök.
Förutom grundkurserna så finns tema-träningar i demsamma där man går vidare i svårighetsgrad, tex: behållarsök (olika behållare), höga gömmor, fordon & formationer, markeringar, scanning mm.
Dessutom finns öppenträning, då tränar man på det man behöver bäst. Vi brukar samlas och se vad det finns för önskemål innan vi sätter igång.
När du känner dig redo finns NW3. På den kursen lär vi in doften lagerblad och jobbar med höjder. De sista tillfällena med både eukalyptus och lagerblad.
Kort sagt, det finns hur många roliga nose work kurser som helst!

Doftprov görs för att säkerställa att hunden kan doften. När det blir dags för doftprov kommer det också träningstillfällen före. Doftprov är officiella och registreras av SKK (endast eukalyptus fram till 2017 då alla dofter kommer att registreras.

När det börjar bli dags för tävling finns flera träningstävlingar att delta i. Ofta tom en tävling i månaden!  Och även officiella tävlingar komemr det att bli från 2017. Clear round tävlingar är enkla och bra att starta med, de är ofta 3 sök (istället för 4) och de tar i regel mindre tid än en större tävling.

Sniff med Tissel fordons sök

 

doftburkar  nosework 


 Instruktörsdag på Hundiagården  Nosework

 

  Certifierad Nose work instruktör